En qualsevol projecte agrari és vital tenir en compte la biodiversitat cultivada, aquella formada per les diverses varietats d’espècies que permeten l’alimentació humana i animal (hortícoles, cereals, fruiters,…). En molts casos pot ser la clau per tenir sistemes productius més diversos, resilients i viables des de la vessant econòmica.

- Gestió de bancs de germoplasma i creació d’estructures de conservació.
- Prospeccions de varietats locals.
- Redacció de llibres i materials divulgatius.
- Dinamització i reintrodució de varietats locals als circuits comercials.
- Recerca aplicada en caracterització de varietats locals i articles científics d’agrobiodiversitat. Vegeu, per exemple The effects of Isolations and Natural Park Coverage for Landrace In situ conservation: An approach from the Montseny Mountains.
- Visites de seguiment a explotacions.
.
.
.
.
Projectes destacats

Conservadors de llavors
L’Espigall gestiona directament el Banc de Llavors del Vallès Oriental ubicat al Museu de Ciències Naturals de Granollers i en fa, també, l’assessorament en aspectes tècnics. Actualment, al banc hi ha més de 170 varietats d’horta i més de 300 referències de mostres entrades. El projecte va més enllà i coordina estudis científics, formació, recerca i divulgació en l’àmbit de les varietats locals.

Inventari de varietats
Al llarg de l’any 2016 es va realitzar una prospecció de més de 50 entrevistes a tota la comarca de la Selva. Els resultats van permetre identificar 237 varietats locals d’horta, fruiters i vinya